Cykla i fädrens spår på Göta Landsväg  

Cykla Göta Landsväg mellan Årsta och Eriksberg

Varför inte glömma stora statsskulder och annat elände för en dag och ta en cykeltur med vänner eller familj på Göta Landsväg, vår äldsta "E4:a" söderut från Stockholm? Det är ganska unikt att man idag finner en så gammal väg i ett storstadsområde, dessutom fullt framkomlig. Vilken känsla att få glida fram på en väg med anor i sen Vikingatid. Ja, så gamla spår har man funnit. Kungar, arméer och vanligt folk har varit våra "föråkare". Med hjälp av gamla kartor och sagesmän har Göta Landsvägs sträckning kunnat rekonstrueras i detalj.

 Året 1669 fick Göta Landsväg konkurrens av en flottbro som lades vid Hornstull. Dess betydelse som enda väg söderöver falnade och övertogs av sträckningen över Fittja.

 Våra dagars vägar är väl raka och ganska ointressanta - de gamla följer naturen på ett mer fantasieggande sätt. Under vår färd kanske vi inte får uppleva de vackraste eller mest speciella delarna av Stockholmsområdet, men det är intressant att under turen begrunda sträckningen. Vägen har dragits enligt "minsta motståndets lag" samt, mycket viktigt, över så torr mark som möjligt. En bieffekt var förstås att vägen då inte heller stal värdefull åkermark.

 Här följer ett förslag till cykelutflykt genom omväxlande villasamhälle och vild natur. Tag med några mackor och något i thermosen, eller stanna på något av rastställena (inte garanterat öppna). Ni åker ju hur långt ni vill på sträckan jag beskriver, men från ände till ände är det ca 17 km.
 
 

Årsta - Östberga - Brännkyrka (3 km)

Göta Landsväg började en gång vid "rymden" utanför Söderport, nuvarande Södermalmstorg (Stadsmusèet) alltså utanför den södra stadsporten. Den fortsatte uppför Peter Myndes backe mot Repslagaregatan vidare öster om nuvarande Götgatan förbi Katarina kyrka och via Hammarby och Årsta till den plats där vår tur börjar.

Alltså, vi startar vid korsningen av Huddingevägen och Årstalänken, några hundra meter innan backen vid gamla Mjölkcentralen, i nordöstra hörnet av Årstafältet. Vi finner här en grusväg ca 3 meter bred och upphöjd någon halvmeter från omgivningen. Ritning rätt västerut över Årstafältet, nästan parallellt med Årstalänken, innan den beger sig mot Östberga. En skylt ca 100 m efter startpunkten visar att du är på rätt väg samt ger en kort historik över GL. Golfanläggningen har vi till höger.

Snart korsar vi Östbergavägen, fortsätter uppför och in bland hus och buskar på en asfalterad cykelväg. Nu är vi framme vid Korsningen av Sävstaholmsvägen och Götalandsvägen (GL), som den nu kommer att heta som bilväg. Följer GL och gör gärna en avstickare till Örby Slott, numera Vietnams ambassad, via (ner vänster) Örby Slottsallé. Örby Slott hade en gång sjötomt, se beskrivning framöver.  

Brännkyrka - Älvsjö - Snättringe (4 km)

Åter på GL passerar vi strax Brännkyrka kyrka, där bl a Årstafrun Märtha Helena Renstjierna är begravd (Widdings böcker berättar). Du finner graven i näst nedre raden ungefär mitt på, en ca 1.5x1.5 m liggande gravsten med tydlig inskrift. Vidare på GL, trapporna upp på viadukten över Åbyvägen och järnvägen, ner mot Älvsjö centrum.

Här leder vägen, strax nedanför Solberga gård som ligger gömd bakom Solberga sjukhus. Man har dragit vägen så lågt som möjligt, men ovan det våta området. Där Mässan nu ligger fanns en sjö som sträckte sig väster ut in mot Långbro, som just fått namnet av en minst 200 meter lång bro över det vattensjuka området. Sjön var del av Magelungen. Så sent som på 1940-talet var här stora översvämningar på våren, och sjön återuppstod för några dagar. Jag minns att jag såg "sjön" från tåget då jag åkte till skolan i Stockholm under sent 40-tal. Min morfar berättade om en man som på 30-talet sålt sin tomt som sjötomt, hade för tillfället anlagt brygga och lagt dit en roddbåt. Mannen blev åttalad.

Vi har nu kommit ner till ett vägskäl strax innan Älvsjö station. Vi fortsätter GL höger i en båge och senare i vänstersväng mot korsningen av Älvsjövägen (i rondell). Den rätta sträckningen följer en mer rät linje från viadukten över Åbyvägen till rondellen, den är nu delvis täckt av det nya bostadsområdet mellan Älvsjö stn och Solberga sjukhus.

På andra sidan rondellen har vägen bytt namn till Sjätte Novembervägen. Vid passagen av Johan Skyttes väg kan ni passa på och göra en avstickare för att se Långbro gård. Kör in Johan Syttes väg till höger ca 400 m och ta åt vänster och strax har ni gården där. Den ägs av Sthlms stad som hyr ut lägenheter i huvudbyggnad och flygel.

Tillbaka på Sjätte Novembervägen så följer du denna fram till Långsjövägen, som nu tar över. Du märker hur GL ringlar fram, lagd enligt minsta motståndets lag förmodar man. Efter en del krokar på Långsjövägen, tag Myrvägen snett upp vänster mot Stuvsta. Efter ca 500 m av krokar passerar vi stadsgränsen (tavla höger innan backen).Se upp här, ni skall inte "åka" rätt ner för grusbacken utan kör asfaltens första backe och sedan höger på gruset ner i dalen och håll höger.

Varför har man valt att ta sig igenom skogen från Älvsjö just denna väg? Jo, jag skulle tro av två skäl, (1) höga berg till vänster och (2) Långsjön som säkert stopp till höger. Dessutom finns en vattendelare nedanför Korkskruven i dalen dvs vattnet till vänster om delaren (öster om) rinner ut i Östersjön via 7 sjöar, vatten höger om delaren rinner ut i Mälaren via Långsjön.  

 Snättringe - Källbrink - Glömsta ( ca 5 km)

GL fortsätter nu snett bort höger, som Snättringevägen (se Långsjön till höger genom grönskan) genom villaområdet, korsar Häradsvägen vid företaget Plast-In. Vid nästa vägkorsning låg fordom en stuga i vilken man serverade vägfaranden både det ena och det andra. Kyrkans män i Huddinge försökte länge få slut på detta inkomstbringande syndande.

Kör Lönnvägen ca 250 m, ta höger på Snättringeleden, 150 m och höger in på Lönnvägen igen, byter namn till Stråkvägen efter 250 m. Nu, efter ett krön och brant nedför, håller vi höger in på Gamla Stockholmsvägen. Till vänster om vägskälet låg tidigare torpet Källbrink. Källan som sprang fram ur brinken (backen) utnyttjades av törstiga resande.

 Nu börjar vi så smått lämna tättbebyggt område. Snart passerar vi en tennishall, här låg förr torpet Geriko som bjöd logdans på helger och vid Midsommar. Bakom nästa kurva ligger Nytorp, den nya källan som bjuder oss förfriskningar, öppet lördag och söndag på sommaren, fint.

Nu har vi framför oss ca 1 km krokig lite mörk och skogig väg. Detta var väl en av flera sträckor där rånare och annat farligt folk lätt kunde gömma sig. Så småningom en öppen plats med vägval. Torpet Fredriksdal har vi till höger. Här tvistar de lärde något om sträckningen. Alla är dock säkra på att den inte gick rakt fram, dvs Gustav Adolfsvägen. Man tror sig veta att vägen till vänster är den äldsta sträckningen, den var tingsväg i sitt tidigaste liv och blev del av GL. Tingsplatsen låg vid Svarta Löt, en äng ungefär vid trafikplatsen där vägen till Tumba tar av från E4. Svarta Löt har givit namnet åt Svartlösa Härads Ting, nuvarande Tingsrätter.

Någon gång omkring 1670 renoverades GL och vid den tiden tror man att sträckningen till höger i vägskälet kom till. Den heter ju Gamla Stockholmsvägen dvs fortsättningen på den du redan åkt någon kilometer. Den "modernare sträckningen", dvs till höger, är normal villaområdesväg fram till Glömstavägen, men på andra sidan denna är GL inte så värst framkomlig. De bägge vägarna har gått samman några kilometer söder om vårt vägskäl och ändar bägge upp vid Flottsbro.

 Vi väljer förslagsvis då vänster, idag med namnet Lillerudsvägen. Den passerar efter några hundra meter, vid krönet, Glömsta gård. Väl framme vid stora vägen (Glömstavägen, se upp för trafiken) tag 100 meter höger, korsa och fortsätt Lovisebergsvägen.

 Berget innanför korsningen med cykelbanan har en runristning. En skyllt förtäljer något av ristningens text; "Sverker lät göra bron efter Äringun moder". Över en kopp medhavt kaffe kan vi försjunka i funderingar kring skrivaren och dennes samtid. Det passade bra att "sträcka" vägen över dalen just här där den är som smalast och man hade ju den lilla "ön" med villan som mellanland­ningspunkt.

  

Glömsta - Flottsbro - Eriksbergsvägen (ca 5 km)

 Fortsätter nu, med kaffets hjälp, uppför asfaltvägen och där asfalten svänger höger kör vi rakt fram in på grusvägen. Nu är vi på väg in i Tullinge via 600 m grusstig. Snart ute på asfalt igen, på Nibblevägen. Vi åker ca 300 meter, tar höger på en stig strax efter de nybyggda husen till höger och skall, efter knappt 1 km, nå asfalten på nytt. Här har vi alternativ  

1.   Vill vi rasta på en servering åker vi ner via Campingen till en servering just ovanför stranden på Albysjön. Kanske tar vi ett svalkande dopp och far sedan vidare förbi liftstationen och över ängen till själva bron, Flottsbro som leder över kanalen mellan Tullingesjön och Albysjön.

2.   Alternativt - håller vi vägen till vänster som, via asfalt och parkering  leder direkt till Flottsbron via korsandet av tre slalombackar. Detta är den "riktiga vägen". Strax nedanför parkeringen kan ni läsa om den närliggande ravinen och dess flora Det var alltså en tvingande nödvändighet att passera just här över Flottsbron om man ville sig söder ut på en någorlunda framkomlig huvudväg. Väl över bron, följ stigen till högersandåsen, sanden ger en något speciell natur här. Nu fortsätter GL den smala skogsvägen, mellan skogen och radhusen i Alby. Den övergår snart i en asfalterad cykelbana mellan husen och ändar upp i en tunnel under Eriksbergsvägen, dvs vägen mellan Tumba och E4. Här tänkte jag lämna GL och rekommendera en fin väg tillbaka hemåt.

  

Hemåt via Hågelby - Tumba/Hamra - Tullinge

 Efter tunneln, håll vänster, fortsätt på vacker cykelbana mot Hågelby,

värd ett besök. Det var LM Ericssons hem en gång, har fin park och "källa" med goda ostmackor. Sedan du vilat, fortsätt ca 1 km i den riktning du hade innan uppehållet, tag vänster (under stora vägen) vid den nya trafikplatsen in mellan brandstationen och några industrier. Om du kommit rätt är du nu på en lantlig, dock asfaltsväg, avstängd för motorfordon, den gamla vägen mot Hamra och Tumba. Den ändar upp vid Hamra gård som bjuder fin ett fint panorama över Tumbadalen. Rulla ner i dalen, håll vänster mot Tullinge.

Väl i Tullinge, bestig Skansberget ovan Tullingesjön. Tag vägen utmed sjön, Tullingestrand, mot norr. Där vägen viker höger uppför, ser du berget framför dig. Fortsätt vägen uppför, tag vänster på Flottbrovägen och vänster igen på Skansbergsvägen, gå stigen ca 200 m.  Sista biten av din hemväg är helt din egen. Ett sista förslag är att du tar den via Orlångens Flemmingsbergsvik och beser den naturliga reningsanläggningen därstädes.

Hoppas du haft en fin tur önskar.........

Hans Wångberg,  Prästskogsvägen 24, Huddinge 

Telefoner:  711 89 84, 070-766 29 99

 

Väg för väg, en lista

·     Årstalänken - Årstafältet

·     Sävstaholmsvägen - GL

·     GL viadukten - över Åbyvägen

·     GL - Älvsjövägen korsas

·     Sjätte Novembervägen -Långsjövägen höger

·     Myrvägen vänster - Korkskruven rätt ner

·     Snättringevägen höger- Häradsvägen korsas

·     Lönnvägen - Snättringeleden höger

 

·     Lönnvägen höger - Stråkvägen höger

·     Gamla Stockholmsvägen höger

·     Lillerudsvägen vänster

·     Glömstavägen höger 

·     Lovisebergsvägen vänster

·     Grusstig rakt fram - Nibblevägen rakt fram

·     Skogsväg höger (skylt mellan träden) - Flottsbron